2012.07.24.
19:28

Írta: apolkaATpc

Benzoil-peroxid vs teafa olaj a pattanások legyőzésére

A pattanások legyőzése téma a személyes érintettségem miatt abszolút a szívügyem, írtam is már korábban egy jó hosszú posztot róla, ahol egy teljes arcápolási rutint mutattam be a pattanásos bőr kezelésére. Abban a posztban javasoltam a benzoil-peroxid gél (Akneroxid) használatát a BHA tonikkal kombinálva, ami szerintem messze a leghatékonyabb pattanás elleni páros, és ha még nem próbáltad ki, akkor nagyon ajánlom, hogy tedd meg, mert tényleg egy csodaduó!

A benzoli-peroxid (BP) bár nagyon hatékony, nem a világ legbarátságosabb hatóanyaga (helló bőrszárazság, irritáció...), így valószínű sokunkban felmerült már a kérdés, hogy vajon a népszerű és természetes teafaolaj megfelelő alternatíva-e. Személy szerint nekem mindegyik van a fürdőszobámban, úgyhogy elmondom a személyes tapasztalatomat is, de előbb nézzük az elméletet.

IMG_4121.JPG

Miért olyan népszerű a teafaolaj?
A teafaolaj népszerűsége nem véletlen: egyrészt egy természetes anyag, ami eleve pozitív gondolatokat ébreszt az emberek többségében (bár ez önmagában alaptalan, hiszem a gyilkos galóca is természetes!), másrészt valóban meggyőző kutatás van arra vonatkozóan, hogy a teafa olaj hatásos baktérium elleni összetevő. A tefaolajat a BP-vel összehasonlítva azt találták, hogy 5%-os teafaolaj koncentráció hasonlóan hatásos a pattanások kezelésében, mint 5% BP-os készítmény. Bár a tefa olaj a benne lévő illatkomponensek miatt irritálhatja a bőrt, a BP szintén szárítja és irritálja azt. Ez alapján úgy tűnhet, hogy a teafa olaj valóban egyenrangú alternatívája a BP-nak, de most jön a DE....

Amit eddig nem tudtál: a 100%-os teafa illóolaj az valójában egyáltalán nem 100%-os...
A piacon nem létezik olyan készítmény, ami 5% teafaolajat tartalmaz! A 100%-os teafaolajnak hirdetett illóolajok valójában kb 3%-os teafaolaj koncentrációk valamilyen hordozó olajban feloldva. Így még ezek hatékonysága sincsen olyan, mint egy 5%-os BP gélé. A tefa olajos kozmetikai készítményekben pedig tipikusan 0.5%-nál is kevesebb teafaolaj található, ami a hatékony mennyiségnek csak a tizede! Nem véletlen, hogy igazi 100%-os teafaolajat nem árulnak: már a 3%-os változat is erősen szárítja a bőrt, a 100%-s pedig komoly gondot okozna!

A személyes tapasztalatom
Az ember lánya szeret kipróbálna minden szóba jövő lehetőséget, így persze nekem is van teafaolajom, ami elvileg 100%-os ausztrál teafa illóolaj. A tapasztalatom az vele, hogy nagyon szárít, és az egész arcomra nap mint nap semmiképp sem alkalmas. Csak a pattanásokra használom pontszerűen, amit talán segít leszárítani, bár őszintén szólva nem egyértelmű, hogy gyorsítja-e tényleg a patttanás gyógyulását vagy sem (még semmit sem találtam egyébként, ami egyértleműen segíti a meglévő pattanás elmulasztását...). Összességében az Akneroxid gélemet nem cserélném le teafaolajos krémre, ha valahogy akkor inkább mellé érdemes beiktatni de nem helyette!

Ami elvileg valódi alternatívája lehet a BP-nak: azelainsav
Tefaolaj helyett a BP-nak tényleges alternatívája lehet az azelainsav, ami 15-20%-s koncentrációban elvileg hasonlóan hatékony, mint az 5% BP. Magyarországon úgy tudom, hogy egyedül a Skinoren kenőcs tartalmaz 20% azelainsavat, ami vényköteles, szóval ez ügyben először a bőrgyógyásszal kell konzultálni.

3 komment

Címkék: pattanások kezelése

A bejegyzés trackback címe:

https://paulaschoice.blog.hu/api/trackback/id/tr634667712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csucsoka2 2012.07.29. 12:35:37

Kedves Blogírók!
Sziasztok!
Erről a BB krém termékről mi a véleményetek: erborian.blog.hu ?
Ezt már próbáltátok? Érdemes beruházni rá? Kérlek, írjatok róla vmi véleményt! Kösz: Bea:)

apolkaATpc · http://www.paulaschoice.hu 2012.07.29. 12:39:44

@csucsoka2: Még nem próbáltam, de a Krémmánián meg tudod nézni az összetevőket és egy vélemény is van róla itt: kremmania.hu/kremek/erborian-bb-creme-au-ginseng-spf25

Audrey80 (törölt) 2014.02.11. 08:34:21

Micsoda csalódás :( Nekem is volt 100%-os teafaolajam (talán vmi Dr. Müller vagy mi), a kezdeti javulás után nem használt semmit, nem vettem újra. Maradt a DM-es párologtatni, arcra nem kenem többet, a cikk is meggyőzött, hogy számomra fölösleges.
süti beállítások módosítása