2012.04.19.
09:47

Írta: apolkaATpc

A pattanások kezelése otthon

A pattanások otthoni kezelése egy a szívemhez nagyon közel álló téma, mert sok évig súlyosan pattanásos bőrrel kűzdöttem és sokáig úgy tűnt, hogy csak a gyógyszerek (Roaccutane, Diane35...) segítenek a bőrömön, kozmetikus és krémek nem. Aztán sok tanulás és próba után megtaláltam a megfelelő hatóanyagokat és hogy hogyan is kell ezeket használni, így ma már normálisnak mondható a bőröm. 

Szóval nézzük, hogy hogyan is győzhetjük le a pattanásokat, még ha azok súlyosak és makacsok is. Elöljáróban annyit, hogy ne egy terméktől várjuk a csodát, hanem a bőrápolás minden elemét úgy építsük fel, hogy az segítsen. A türelem is fontos, ami ez esetben szép bőrt terem. Általában négy hetet szokás mondani, de tisztán emlékszem, hogy négy hét után még alig látszott a javulás az arcomon, és 3-4 hónap után lett szembeötlő a változás, szóval ha súlyos állapotban van a bőrünk, akkor legyünk nagyon türelmesek.

Attól, hogy a bőr pattanásos lehet zsíros vagy száraz is, szóval igyekszem variációkat is beiktatni a bőrápolási rutinba, amit mindenki a bőrtípusához tud igazítani. Minden ajánlott termék illat- és színezékmentes, így érzékeny bőrre is alkalmas (és a pattanásos bőr definíció szerint egyben érzékeny is, ne irritáld illatos, agresszív termékekkel!). (Ha nem ismered még a Paula's Choice márkát, akkor itt elolvashatod bemutatkozásunkat.)

1. Lépés reggel és este: Arcmosás
A lemosásnál a leggyakoribb hiba a pattanások kezelésénél a túl agresszív, nagyon habzó, szárító lemosó használata. Hatásos, de nem agresszív, pattanásos bőrre ideális lemosók a Skin Balancing Lemosó (237 ml, 19,5 Eur) vagy a Clear Lemosó (177 ml 15,01 Eur) (kombinált, zsíros bőrre) vagy pedig a RESIST Hidratáló Lemosó (190ml 21,5 Eur) (normál, száraz bőrre).

 

2. Lépés este: 2% BHA tartalmú tonik használata
Ez egy kulcs fontosságú lépés, a BHA (szalicil sav) ugyanis az egyik legfontosabb hatóanyag a pattanások kezeléséhez. Ha a megfelelő PH értéken van a szalicil sav, akkor a pórusokat belülről gyengéden hámlasztja, ezáltal segíti megakadályozni, hogy azok eltömődjenek és begyulladjanak. A szalicil savnak ezen kívül gyulladáscsökkentő tulajdonsága is van. Ajánlott tonikok estére a CLEAR Pattanás elleni tonik (118 ml 23,25 Eur), vagy súlyosabb esetben a CLEAR Extra erős pattanás elleni tonik (118 ml, 23,25 Eur) vagy pedig a 2% BHA Bőrtökéletesítő Lotion (100 ml, 23,25 Eur). Mindhárom termék közös tulajdonsága, hogy 2% BHA van bennük a megfelelő PH értéken, de alkoholmentesek és gyengédek a bőrhöz. A CLEAR tonikokat a kombinált-zsíros bőrre, a lotion változatot pedig a normál-száraz bőrre ajánlom. A BHA hámlasztásról részletesebben ebben a blog posztban is olvashatsz.

 

2. Lépés reggel: Tonik használata
Reggelre egy "sima", de alkoholmentes, gyengéd tonikot ajánlok, amivel segítünk egyensúlyba hozni vagy regenerálni a bőrünket. A kombinált-zsíros bőrre a Skin Balancing tonik (177ml, 19,5 Eur) szuper a benne lévő niacinamide miatt, ami segít egyensúlyba hozni, gyulladáscsökkentő, hidratáló hatású összetevő. A normál-zsáraz bőrre pedig egy kis plussz hidratálást és regenerálást ad a RESIST Regeneráló Tonik (118 ml 21,5 Eur). 

 

3. Lépés este: Benzoil Peroxid tartalmú gél használata
Az esti harmadik lépés a második lépéshez hasonlóan kulcs fontosságú, és nagyon fontos, hogy meglegyen. A benzoil peroxid a szalicil sav mellett ugyanis a másik nagyon fontos hatóanyag a pattanások legyőzéséhez. A benzoil peroxidról azt kell tudni, hogy Európában gyógyszernek minősül, így csak patikában vehetjük meg, de nem vényköteles, szóval csak besétál az ember és megveszi. Amit szintén jó tudni, hogy a benzoil peroxid nem kicsit szárítja a bőrt, ezért is nagyon fontos, hogy a lemosóval és a tonikkal ne szárítsuk szintén. Magyarországon kapható benzoil peroxid gélből az 5% hatóanyag tartalmú Akneroxidot ajálom.

 

3. Lépés reggel: Antioxidáns szérum használata
Pattanások szempontjából ez a lépés nem igazán fontos, szóval akár el is lehet hagyni, de ki ne szerente odafigyelni az anti-agingre is. Ha a pattanások mellett szeretnénk arra is figyelni, hogy a bőrünk minél tovább fiatalos maradjon, akkor reggel a tonik után beiktathatunk egy antioxidáns szérumot. Ebből a kombinált-zsíros bőrre a Skin Balancing szérumot (30ml 28,95 Eur), bármelny bőrtípusra pedig a RESIST Antioxidáns szérumot (30ml 28,95 Eur) ajánlom.

 

4. Lépés este: Hidratáló krém használata
Elsősorban a benzoil peroxid, másodsorban pedig valamennyire a BHA is szárítja a bőrt, így egy jó hidratáló krém nagyon fontos. Zsíros-kombinált bőrre a RESIST Anti-Aging Clear Skin Hydratort (50ml, 27,5 Eur -  ha fontos az anti-aging is) vagy a Skin Balancing Hidratáló krémet (60 ml 23,25 Eur), a szárazabb bőrre pedig a Moisture Boost (60 ml 23,25 Eur) hidratáló krémet ajánlom.  

4. Lépés reggel: Fényvédős hidratáló krém használata
A fényvédelem nagyon fontos minden bőrtípus esetén, de a pattanásos bőrnél főleg, mert a gyógyuló pattanás utáni hegeket ha nap éri, azok hajlamosak barna foltot hagyni. Zsírosabb bőrre vagy a Skin Balancing SPF 15 Nappali Krémet (60ml 25,5 Eur), vagy az Ultra-Könnyed SPF 30 fényvédő sprét (118 ml, 19,5 Eur) ajánlom, a normál-száraz bőrre pedig a Moisture Boost SPF 20 nappali krémet (60 ml, 25,5 Eur).  

 

Alapvetően ennyi lenne az a bőrápolási rutin, aminek segítségével otthon nagyon hatásosan kezelhető a pattanásos bőr. Heti 1-2-szer még kiegészíthetjük ezt a következőkkel: Ha szeretnénk a pattanás utáni hegeket is halványítani, akkor érdemes heti egyszer bevetni az AHA hámlasztást is. Erre főleg a 10% AHA savat tartalmazó RESIST Heti Bőrmegújító folyadékot (30ml 31,25 Eur) javaslom. A pattanás utáni hegek halványítására az AHA mellé szuper választás a RESIST Pure Radience Skin Brightening Szérum (30ml, 30,5 Eur) is, amit reggel a tonik után, az antioxidáns szérum helyett használhatunk, és/vagy pedig este a benzoil peroxid gél után. Zsírosabb bőrre szintén hasznos lehet egy agyag maszk, mint a Skin Balancing agyag maszk (118ml 17,5 Eur). Minden bőrtípusra, de különösen a száraz bőrre nagyon ajánlom a Skin Recovery maszkot (118ml 17,5 Eur), ami segít a benzoil peroxid és szalicil sav szárító hatását ellensúlyozni, és akár este hidratáló krém helyett is használhatjuk, vagy bevethetjük pakolásként is.

Összefoglalás
Egyetlen posztban összefoglalni minden tudni valót nem egyszerű, szóval tudom, hogy egy kicsit hosszú lett. A legfontosabb dolgok mégegyszer:

  • A pattanásos bőr érzékeny is egyben, így érdemes gyengéd, illatmentes érzékeny bőrre készült termékeket választani!
  • A két kulcs fontosságú hatóanyag a BHA, vagyis szalicilsav és a benzoil peroxid. Ezeket az esti rutin 2 és 3 lépéseként érdemes beiktatni.

Az ajánlott rutinnak 4-4 lépése van reggel és este is:

Reggel:

  • Tisztítás gyengéd lemosóval
  • Tonizálás egy a bőrt egyensúlyba hozó/ regeneráló tonikkal
  • Szérum: anti-aging hatású antioxidáns szérum vagy pedig szérum a hegek, foltok kezelésére
  • Fényvédős hidratáló krém, mert a nap egyáltalán nem tesz jó a pattanásos bőrnek!

Este: 

  • Tisztítás gyengéd lemosóval
  • KULCS Lépés: 2% BHA tonik használata
  • KULCS Lépés: Akneroxid használata
  • Hidratálás

Hogyan tovább?
Angolul további hasznos információkat olvashtasz a Palua's Choice európai oldalán a pattanások kezeléséről és legyőzéséről. Minden a cikkben ajánlott termékből minta is rendelhető, így lehetőség van néhány Euróért megismerni a termékeket közelebbről is. A bőrtípusodnak megfelelő minta csomag rendelhető 3 Euróért ezen az oldalon. Sok fenti termékről olvasható felhasználói vélemény a Krémmánián is. A szállítási költség a HUN01ORD kódot használva 4 Euró, 50 Euró felett megajándékozunk 3 minta termékkel is, 150 Euró felett pedig ingyenes a szállítás. :)

Szólj hozzá!

Címkék: bőrápolás pattanások kezelése

A bejegyzés trackback címe:

https://paulaschoice.blog.hu/api/trackback/id/tr514409330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása