2012.09.25.
14:48

Írta: apolkaATpc

Reggeli vs esti bőrápolás: mit mikor a legjobb használni?

A közhiedelemmel ellentétben igazából az a helyzet, hogy ami hasznos, az mindig hasznos. Az, hogy a bőrnek éjszaka speciális ápolásra van szüksége, és hogy a bőr éjszaka jobban megújul, mint napközben nem igaz. A bőr egész nap, minden másodpercben folyamatosan megújul és dolgozik, és a legjobb, ha reggel és este is ellátjuk egy jó adag olyan összetevővel, ami segít neki a fiatalos és egészséges működésben. 

Igazából egyetlen fő kivétel van, és még néhány olyan, amit ideálisabb reggel vagy este használni. Szóval mik is ezek?

PicMonkey Collage.jpg
  • A fő kivétel nem más, mint a fényvédő: a helyzet az, hogy a fényvédő egy célt szolgál, az pedig az, hogy véd az UV sugárzástól. Ezt lászámítva semmi haszna nincsen, sőt. Éjszakára teljesen felesleges terhelni vele a bőrt. Igazából az egyetlen fontos különbség a nappali és az éjszakai krém között a fényvédő. Ismerek sok nappali-éjszakai krém párost, ahol a nappli változatban sincsen fényvédő, és bevallom, hogy még nem sikerült felfedeznem, hogy akkor mi a szösz a különbség?   
  • Az antioxidánsok olyan dolgok, amiknél a minél több annál jobb elv érvényesül. Szóval a legjobb, ha reggel és este is használjuk őket. De ha valami miatt választanunk kell (pl. nekem este a pattanások ellen kell kűzdenem benzoil peroxidos géllel), akkor válasszuk a reggelt. Ennek oka, hogy az antioxidánsok a nap által is okozott káros szabad gyökök ellen védenek, amikből nap közben több keletkezik, mint éjszaka. Egy jó antioxidáns szérum éppen ezért jelentősen javít a fölé kent fényvédő hatékonyságán. Emiatt a RESIST Antioxidáns szérumomat mindig reggel használom.
  • A retinol fényre érzékeny összetevő, ezért ha nem reggel (mindenképpen rakjunk fölé fényvédőt) és este is használjuk, akkor válasszuk az estét, az az ideálisabb időpont. Aki profi akar lenni anti-aging téren, annak szerintem a RESIST Antioxidáns és a Retinol szérum egy nagyon tuti páros. Reggel az előbbit, este pedig az utóbbit ideálisabb használni.
  • AHA és BHA hámlasztók: ők ugyebár kémiai hámlasztók, amik a bőrt egy kicsit érzékenyebbé teszik a napra. Emiatt éjszakára ideálisabb használni őket, különösen az AHA-t (az 1, 2%-s BHA jóval kevésbé hámlasztja a bőrt, mint egy 10%-s AHA, és nem a felszínt, hanem a pórusokat). Ha jó fényvédőnk van, akkor reggel is kenhetjük őket, de ha csak napi egyszer szeretnénk, válasszuk az estét. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://paulaschoice.blog.hu/api/trackback/id/tr894761548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása