2012.05.30.
16:10

Írta: apolkaATpc

Mire jók a BHA hámlasztók?

Többször is írtam már korábban az AHA hámlasztókról, a szegény BHA pedig eddig kimaradt valahogyan, pedig az AHA-hoz hasonlóan a BHA-val is több, mint érdemes megismerkedni, mert igazi csodaszer számos bőrproblémára! 

Mi az, hogy BHA?
A BHA nem más, mint a szalicil sav, amit megtalálhatunk számos kozmetikumban, elsősorban a tiniknek szánt pattanástalanító termékekben. Az egyik legjobb ma ismert összetevő a pattanások és a mitesszerek ellen. Gyulladáscsökkentő hatású, és nem irritálja az érzékeny bőrt sem. Megfelelő ph értéken (2-4 közötti ph) és megfelelő mennyiségben használva (0.5-2%) kémiai hámlasztó hatása is van. Az AHA-val ellentétben nem a vízben oldódik, hanem zsírban, és képes a tág pórusokba bejutni, és azokat belülről tisztítani. 

BHA hámlasztó

Mire jók a BHA hámlasztók?
A BHA hámlasztók gyulladácsökkentő és nem irritáló tulajdonságuk miatt a legtöbb féle bőrnek jót tesznek, de mondhatni, hogy kötelező elemei a bőrápolásnak, ha:

  • Pattanásos bőrrel kűzdesz
  • Tág pórusokkal és mitesszerekkel kűzdesz
  • Érzékeny, rozaceás bőröd van, amire a fizikai bőrradírok és az AHA hámlasztók nem ajánlottak

Mire figyeljünk, ha BHA hámlasztót választunk?
Bár szalicil sav sok mindenben van, mégis nagyon ritka az olyan BHA hámlasztó, ami minden szempontból kifogástalan. A három legfontosabb dolog, aminek stimmelnie kell, hogy egy hatásos BHA hámlasztót mondhassunk magunkénak:

  • A PH érték: ha ez nem megfelelő, akkor hiába van a termékben a szalicil sav, annak hmlasztó hatása nem tud érvényesülni. Ha biztosra akarunk menni ilyen téren, akkor vagy lakmusz papírt kell magunkkal vinni a vásárláshoz, vagy pedig olyan BHA terméket válasszunk, ami megemlíti a leírásában, hogy a megfelelő ph értéke van a terméknek
  • A mennyiség: Se az nem jó, ha túl kevés, se az ha túl sok van a szalicil savból egy termékben. A legjobb, ha olyan terméket választunk, amiről pontosan tudjuk, hogy mennyi benne a szalicil sav. Érzékeny bőrűeknek 1% jó választás lehet, míg pattanásokkal kűzdőknek a 2%-os termékek az ajánlottak,
  • A termék egyéb összetevői: Mivel a tiniknek vagy zsíros bőrűeknek szánt termékek leggyakoribb összetevője a BHA, így sajnos nagyon gyakran nagy mennyiségű denaturált alkohol is van a szalicil savas készítményekben. A denaturált alkohol hosszabb távú hatásai (szárít, irritál) legyőzik a rövid távú előnyeit (zsírtalanít, fertőtlenít), szóval figyeljünk, hogy alkoholmentes legyen a BHA hámlasztónk.
     

A Paula's Choice féle BHA hámlasztókat itt találod, amikről fogok részletesen is írni nemsokára. Addig is ha van kérdésed a BHA hámalsztókkal (vagy egyéb bőrápolással) kapcsolatban, írj kommentet! :)

10 komment

Címkék: bőrápolás bha hámlasztás

A bejegyzés trackback címe:

https://paulaschoice.blog.hu/api/trackback/id/tr614546172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jucus10 2012.08.10. 11:20:01

Szia Apolka,

Szeretnék venni egy BHA hámlasztót, de nem tudom eldönteni, hogy liquid-et, vagy gél-t vegyek. Melyiket ajánlanád inkább? Tinikoromban nagyon pattanásos volt a bőröm, ami 30 előtt kb. fél évvel kezdett jobb lenni. Szval elég sokáig szenvedtem vele, most csak jobb, de közel sem jó. :( Nekem inkább gyulladt pattanásaim vannak, sok mitesszerrel. Sajnos pár éve érzékeny lett a bőröm a napra, és eléggé befoltosodtam. Gyakorlatilag az egész arcom olyan, de van néhány nagyobb is. (persze az óta 50faktoros naptejjel kenem minden nap) A hegek nehezen gyógyulnak, sokáig megmarad a helyük, pirosak, és hámlanak. Fényes, zsírban tocsog napközben az arcom. AHA-t már vettem, de most szeretném kombózni BHA-val, ebben kellene egy kis segítség.

Nagyon köszönöm!

Ui: Egyébként csak így tovább, mert nagyon jók az írásaid!!

Üdv,
Jucus

apolkaATpc · http://www.paulaschoice.hu 2012.08.10. 11:28:51

@Jucus10: Hát, ha fényes, és zsíros a bőröd, akkor inkább a folyadékot ajánlom, az biztos nem fog még zsírosítani, és ő talán egy hajszállal hatékonyabb is, mint a gél állag. Szóval szerintem őt próbáld meg: www.paulaschoice-eu.com/skin-perfecting-2-beta-hydroxy-acid-liquid-exfoliant.html

És köszi, nagyon örülök, hogy tetszenek az írásaim. :)

Jucus10 2012.08.10. 11:32:15

@apolkaATpc: Hű, de gyors vagy! Nagyon szépen köszönöm!!! Megyek, és máris megrendelem. :)

apolkaATpc · http://www.paulaschoice.hu 2012.08.10. 11:34:28

@Jucus10: Szakmai ártalom, egész nap a gép előtt ülök. :)

blue angel 2013.03.02. 22:45:54

Szia! Most talaltam a blogra, szuper, kerdeznek is:)
2% BHA gelt rendeltem a miteszeres, tah porusu boromre, ami egyaltalan nem erzekeny, de T-vonalon nagyon zsiros. Rendeltem melle 8% AHA gelt is, kombinalva hasznalnam, mert a borom mostanaban fako is lett, elettelen, szurkes. Leirnad egy hetre lebontva, hogy ajanlod? A tag porzsokbes zsirosodas a fobb problema.
Emellett beruhaztan egy 1% rerinol tartalmi kremre is (Sc) es azt is szeretnem bevetni, de a szalicilsavvap nincs joban, ugy olvasta.
Szoval, egy hetes lebontasban hogy nezzen ki a dolog? A rerinolt keti 2 alkalnal tobbet nem gondolom, h kene, en ugy sakkoztam, hogy 5-szor BHA, 2-szer AHA, es Aha-s naoon rerinol?
Valamint meddig tart egy hamlasztas kura?
Azalatt fenyvedozok, de nyarom szeretek napozni is, menny idovel napozas elott kell abbahagyni? Koszonok szepen!

blue angel 2013.03.02. 22:46:49

Elnezest az eluteseket, erintokepernyo atka..

apolkaATpc · http://www.paulaschoice.hu 2013.03.03. 15:20:27

@blue angel: Hű, BHA, AHA és 1%-os retinol krém egyszerre elég soknak hangzik, szóval szerintem óvatosan. Esetleg tapasztald ki, hogy a három közül melyik működik a te bőrödön a legjobban és legkevésbé, és amelyik a legkevésbé azt hagyd el. Ha mégis mindhármat szeretnéd használni, és bírja is a bőröd, akkor én így próbálnám: heti egyszer este az AHA hámlasztó, a többi este pedig retinol (valószínű elég másnaponta is, mert az 1% elég erős). Reggel a fényvédő alá pedig lehet használni a BHA-t naponta, vagy másnaponta ahoy bírja a bőröd.

Ezek az erősségű hámlasztók állandó használatra alkalmasak. Ha nyáron napozni akarsz, akkor két hétten előbb hagyd abba mindhárom dolog használatát, vagyis ne csak a hámlasztókat, de a retinolt is, mert az is fényérzékenyít.

Apolka

blue angel 2013.03.19. 13:28:28

Kedves Apolka,
Koszonom!
Elkezdtem egy hettel a hamlasztok ezkezese elott a retinolt, es heti ketszer hasznalom, mar ez is szuper, a mitteszerek egesz picik lettek.
Aztan megjott a hamlaszto, es a BHA-t kezdtem estenkent (elenezest, de a gel allagunak valobam hanyas szaga van, vagy romlott lehet?) es nem hamlottam, ugyhogy beillesztettem egy AHA-s napot is, es attol elkezdtem hamlani, amit nem banok, mert gyonyoru tiszta bor van alatta.
Osszessegenen szuper az eredmeny, az AHA utan a pici mitteszerek is eltuntek, mar ennyi hasznalottol.
Hol volt egesz eletemben ez a csoda?:)
Azt szeretnem kerdezni, hogy a BHA nem hamlaszt ugy, hogy latszik, ahogy az AHA, vagy esetleg romlott lehet a krem?
Ha felkenem, nem is szurkal, mint az AHA.

Timea

apolkaATpc · http://www.paulaschoice.hu 2013.03.19. 21:49:47

@blue angel: Szuper, orulok, hogy javul a bőröd. :) Az az igazság, hogy a gél állagú BHA-t még pont nem használtam, így nem tudom milyen a szaga. De a BHA belülről a pórusokban hámlaszt, szóval az nem látható, és 2% BHA gyengébb is, mint 10% AHA. Ezért is van az, hogy az előbbi napi használatra, az utóbbi pedig heti használatra javasolt. Viszont ha hámlasz, akkor az azért azt jelezi, hogy valami túl sok a bőrödnek. Retinol, BHA és AHA együtt megterhelő tud lenni, esetleg használd a BHA-t és/vagy a retinolt csak másnaponta, AHA-ból pedig a heti egy is elég, ha esetleg most gyakrabban használod. :)

Apolka

blue angel 2013.03.19. 22:00:19

A rerinolt ketszer egy heten kentem eddig, gyakrabban nincs szukseg ra szerintem, es a BHA 2%-ot pedig a tobbi napon, ezt ugy masfel hetig kb.
Nem hamlottam, illetve a retinolt meg kellett szokni, azon is tul vagyok, es akkor vettem elo az AHA-t, de nekem a 8 %-os van belole, nem a 10 , de azt is gondolom, nem fogom tobbszor, csak heti egyszer.
Ketszer, de lehet, h inkabb egyszer retinol, egyszer AHA 8%, a tobbi napon pedig BHA 2% valahogy igy lottem be en is, koszi :)
Igen, most az AHA utan nem piszkalom semmivel, csak hidratalok par napig.
Koszi meg egyszer!
Timi
süti beállítások módosítása