2012.05.02.
21:01

Írta: apolkaATpc

A rozacea kezelése otthon

Ez a poszt különleges, mert nem én írtam, hanem egyik kedves vásárlónk (a Krémmánián horzso néven találkozhattok a véleményeivel), aki gyerekkora óta rozaceával kűzd. Az utóbbi időben sokat javult a bőre, és most összeszedte Nektek, hogy ezt melyik Paula's Choice termékeknek köszönheti!

Gyerekkorom óta rendszeresen pirosodik az arcom, és gyakran jelennek itt-ott száraz foltok. Az utóbbi időben kezdtem behatóbban tanulmányozni, hogy mitől lehet, és hogyan tudom enyhíteni. Miután rátaláltam a Paula’s Choice termékeire, sikerült rendbehozni úgy az arcbőrömet, hogy tulajdonképpen a nagyon feltűnő és kellemetlen érzéssel járó tüneteim megszűntek. Azért bízom meg ebben a márkában, és azért merem ajánlani bárkinek a termékeit, mert soha nem történt más a bőrömmel, mint amit a termékek leírásában elmondanak. Ha azt írják egy krémről, hogy nem irritál, akkor abban biztos lehetek, hogy nem irritál. Ha megnézem az általuk rosacea-ra ajánlott termékek összetevőit, soha nem találok olyat, amiről tudom, hogy ártana a rosacea-s bőrömnek. Szerintem sajnos nehéz megtalálni azt a gyártót, aki valóban gondosan válogatja össze az alapanyagokat, és nem csak ráírja a termékére, hogy rosacea-s bőrre való. Nem ígér a márka olyat, amiről előre tudom, hogy nem fogja teljesíteni, pl. nem ígér azonnali ráncfeltöltő hatást, vagy 30 napos használat utáni feszes bőrt. A márka filozófiája az, hogy kiváló összetevőket használ, és ezekkel hosszabb távon akar olyan eredményeket elérni, amelyek hatással vannak például a bőr öregedésének megelőzésére.

Akkor először is tisztázzuk, mi is az a rosacea?
A tudomány mai állása szerint a rosacea egy kevéssé ismert, gyakori, krónikus és gyógyíthatatlan, de tünetmentessé tehető bőrbetegség.  Általában az arc középső részén, az orron, az orr melletti orcákon, a homlokon és az állon jelennek meg a tünetei. A kezdeti fázisban gyakran csak szélsőséges körülmények (pl. túl magas vagy túl alacsony hőmérséklet, megerőltető testmozgás, stressz) hatásának gondoljuk az arc kipirulását. Később azonban már folyamatosan vörös és gyulladt lesz az arcbőr. A tünetek elsősorban az arc középső részén jelennek meg, és hatására az arcbőr eldurvul, rücskös felszínűvé válik. (forrás: www.rosacea-info.hu)

És most néhány mondat a rosacea-s bőr ápolásáról.
A betegség magától nem lesz tünetmentes, sőt, a kor előrehaladtával rosszabbodik, ha nem teszünk ellene. Súlyosabb eseteknél mindenképpen orvoshoz kell fordulni, és az általa felírt vagy javasolt készítményeket kell használni. Enyhébb tünetek jelentkezésénél azonban jó eséllyel magunk is úrrá lehetünk a problémán. 
 
A Paula’s Choice európai honlapján (www.paulaschoice.eu) található információk szerint minden bőrtípusú rosacea-nál fontos, hogy kerüljük az irritáló összetevőket tartalmazó készítményeket. Minden irritánst hosszú lenne felsorolni, de a leggyakoribbak:
  • illatos növényi kivonatok, pl. fahéj, rozmaring, levendula, rózsa
  • szintetikus illatanyagok (parfum – fragrance)
  • citrom, lime, mentol, borsmenta, cédrus
  • alkolhol (pl. denaturált szesz, a krémmánián alcohol denat.-ként található meg)
  • varázs- (vagy csoda-) mogyoró (witch hazel)
Olyan termékeket kell választani, amelyek:
  • nem tartalmaznak irritáló összetevőket
  • megnyugtatják a bőrt, csökkentik a vörösségét
  • javítják a sejtek megújulását és eltávolítják az elhalt hámsejteket
  • védik a nap okozta károsodás ellen
  • antioxidánsokat tartalmaznak a bőr öregedését megelőzendő
  • segítik a bőr kollagén termelését

Következzenek azok a kozmetikumok, amelyeket szerintem érdemes kipróbálni normál-száraz bőr esetén:

1. Lépés reggel és este: Arctisztítás
Kímélő, nem szárító lemosóval finoman át kell törölni a bőrt, vagy langyos vízzel lemosni róla. Nagyon bevált a Skin Recovery lemosó (273ml 19,5 Eur vagy 473ml 26,5 Eur), amely azon kívül, hogy nem tartalmaz semmilyen irritáló összetevőt, remekül tisztítja az arcot, már az első lemosásnál eltávolítja az alapozót is. Az ára is kedvező, főleg ha a nagyobbik kiszerelésben rendeljük meg. Aki már aggódik a ráncok miatt, annak érdemes kipróbálni a Resist Optimal Results arclemosót (190ml 21,5 Eur), amely szintén nem tartalmaz irritáló anyagokat, viszont van benne kamilla és zöld tea kivonat, amelyek nyugtatják a bőrt. Szerintem nagyon kellemes a használata, és tökéletesen leszedi a sminket is.
 

2. Lépés este: Exfoliálás
Rosacea-s bőrnél nagyon fontos, hogy eltávolítsuk az elhalt hámsejteket. A fizikai hámlasztók (arcradírok) használata egyáltalán nem javasolt, mivel a rozacea-s bőr amúgy is vékony, ennek dörzsölése bármilyen fizikai eszközzel meglehetősen rossz hatást vált ki. A kémiai hámlasztás viszont előnyös lehet, de itt is figyelni kell, hogy BHA hámlasztót válasszunk, mert az AHA készítmények gyümölcssavat tartalmaznak, amit tilos rozacea-s bőrre használni. A BHA szalicilsavat jelent, amely azon kívül, hogy hámlasztja a bőr, csökkenti a pirosságot és segít a mitesszerek eltüntetésében. Rosacea-s bőr esetén eleinte csak éjszakai használattal próbálkozzunk, egyrészt akkor jobban hat a bőrön, másrészt ne tegyük ki az erős UV sugárzásnak az éppen hámlasztás alatt álló arcbőrt. Először az 1 %-os BHA lotion-t (100 ml 23,25 EUR) próbáltam, amely elég gyengéd ahhoz, hogy ne irritálja a bőrt. Hatása látványos, már az első használat után jelentősen csökkentek a száraz foltok, és rendszeres használatával szinte megszűnt ez a tünet. Sajnos a szilikon érzékenységem miatt időnként okozott némi bőrpírt, de akinek nem érzékeny erre a bőre, annak érdemes kipróbálni. A szilikonokra érzékeny bőrnél érdemes  a 2 %-os lotion-t (100 ml 23,25 EUR) beiktatni a napi arcápolási rutinba, mivel ez nem tartalmaz szilikont. Jelenleg ezt használom, és elmondhatom, hogy semmilyen irritációt nem tapasztaltam.

 

3. Lépés este: Hidratálás
Nagyon bevált a Skin Recovery arcápoló (60 ml 23,25 EUR), nekem ez az egyik olyan krém, amely egyáltalán nem irritálja a bőrömet, felvitele után semmilyen tünet nem jelentkezik. Emellett nem kell mellé külön szemkörnyék ápolót használni, mivel annak is kiváló. A krémben többféle antioxidáns is található. Ezek semlegesítik a szabad gyököket, amelyek károsítják a bőr feszességét és rugalmasságát adó kollagént, így a bőr öregedésének megelőzésében az egyik legfontosabb összetevők. Idősebb bőrre vagy a megelőzés érdekében érdemes kipróbálni a Resist Barrier Repair hidratálót (50ml 27,5 EUR), amely többek között gránátalma kivonatot (öregedésgátló), zöld tea és édesgyökér kivonatot (gyulladáscsökkentők), retinolt (A-vitamin, hatásos antioxidáns és sejtszabályozó) tartalmaz. 

 

 

 

2. és 3. Lépés reggel: Hidratálás és Fényvédelem
A rosacea-s bőrnél mindenképpen fényvédőt kell nappalra használni, mert a napsugárzás rendkívüli károkat okoz az elvékonyodott bőrben. Ráadásul az exfoliáló mellé kötelező a fényvédő. Kémiai fényvédő nem javasolt, mivel az beszívódik a bőrbe és irritálhatja, emiatt érdemes fizikai fényvédőt, vagy ezzel ellátott nappali krémet választani. Kifejezetten fényvédő, ami mellé érdemes az este is használt hidratáló krémet bevetni a Pure Mineral Fényévdő SPF 15 (177ml 19.5 EUR). Csak fizikai fényvédőket tartalmaz (titanium dioxid, zink oxide). Fontos tudni, hogy a rozacea-s bőrnél nem elég akkor használni ezeket, amikor kimegyünk az utcára, hanem otthon is fel kell tenni, mivel az ablakokon átszűrődő UV sugárzás is károsítja a bőrt.  Kettő az egyben megoldás, ha már a nappalra használt krémünkben megtalálható a fényvédő is, így utóbbit nem kell külön megvásárolni. A Skin Recovery 15 faktoros fényvédő arckrémje (60 ml 25,5 EUR) kiváló megoldás erre, ráadásul ez is tartalmaz antioxidánsokat. Feltölti a bőrt és segíti a védekező funkciójában, véd a napégés ellen. Összetevői segítik a sejtek közötti kommunikációt és a bőr helyreállítását. Könnyű textúrájú fényvédő hidratáló, amely a normáltól a nagyon száraz, érzékeny vagy rosacea-s bőrre ideális. Idősebb bőrre, vagy öregedés megelőzésére javaslom a már említett Resist termékcsalád magas antioxidáns tartalmú RESIST Cellura Defence hidratálóját (60ml 28,95 EUR), amely megnyugtatja a bőrt, ráadásul smink alá is ideális, és 25 faktoros fizikai fényvédőket tartalmaz. 

 

4. Lépés reggel: Alapozó és púder
Akit zavar a bőrpirosság, általában használ alapozót, hogy elfedje a bőrpírt. Ha száraz foltok vannak az arcon, érdemesebb sima fényvédőt használni, mert az alapozó összegyűlik a száraz részen, és még inkább kiemeli ahelyett, hogy elfedné. Nem árt ha az alapozóban is van fényvédő, szintén fizikai. A Barely There Sheer Matte Tint Spf 20 (30 ml 12,5 EUR) minden bőrtípusra használható, és 4 árnyalatban lehet megrendelni. Púderként pedig a szintén csak fizikai fényvédőket tartalmazó Healthy Finish SPF15 (13,04g 19,5 EUR) terméket javaslom. Bár a leírásban minden bőrtípusra javasolják, de a rosacea-val kapcsolatos keresésben már inkább a kombinált vagy zsírosabb bőrre ajánlja a gyártó.

 

Kiegészítés 1: Pakolások és szérumok
A Skin Recovery Treatment pakolás (118ml 17,5 EUR) lágy, nedvességben gazdag termék, amely növényi olajokat, növényi alapú vitaminokat, antioxidánsokat, lipideket és esszenciális zsírsavakat tartalmaz. Akár egy intenzív hidratáló krémként is használható, csökkenti a gyulladást és az irritációt. Sajnos nekem érzékenyen reagál a bőröm a szilikonra, de aki jól tűri, annak ajánlom a következő két antioxidáns szérumot, amelyek magas antioxidáns tartalmuknál fogva a bőr öregedésének egyik legjobb ellenszerei. Az első, a Skin Recovery család széruma (30 ml 28,95 EUR), amely antioxidánsok, sejtek közötti kommunikációt segítő összetevők, növényi olajok és anti-irritánsok fényűző keveréke. Segít helyreállítani a bőr egészséges megjelenését, és normális működésre ösztönzi a bőrt. A szem környékén is használható. Retinolt tartalmaz, és segíti a leégés és a környezetszennyezés miatti ártalmak leküzdését. A másik a Resist termékcsalád széruma (30ml 28,95 EUR), amely minden bőrtípusra használható. Ez a termék már kimondottan az öregedés jelei ellen küzd, miközben csökkenti a gyulladást. Segíti a bőr kollagén termelését, így az képes ellenállni az öregedést okozó folyamatoknak. A bőr felszíne sima lesz tőle, gyorsan felszívódik és selymes érzetet hagy maga után. 

 

2. Kiegészítés: A pirosság azonnali csökkentése
Minden óvintézkedésünk ellenére időnként előfordul, hogy megjelenik a bőrpír az arcon, amihez égő érzés is társulhat. A Redness Relief Treatment (118ml 19,5 EUR) azonnal megnyugtatja a bőrt, és lehúzza a pirosságot. Előnye, hogy nem csak mi, nők, hanem a párunk is tudja használni, amikor borotválkozás után érzékennyé, pirossá válik a bőre. Aszpirint tartalmaz, ami az egyik legerősebb irritáció elleni összetevő. Kipróbáltam, tényleg azonnali hatása van és remekül megnyugtatja a bőrt.

 

Amiről azt hiszed nem fontos, de igen: Sampon és balzsam
Soha nem gondoltam volna, de érzékeny bőrnél a sampon és a balzsam kiválasztásánál is körültekintően kell eljárni. Gyakran nem tudjuk elkerülni hajunk leöblítésekor, hogy az arcunkra is jusson a hajápolóból. A legtöbb sampon és balzsam tartalmaz olyan összetevőket, amely azonnali irritációt vált ki az érzékeny bőrből, ezért érdemes megnézni ezek INCI listáját is. Én mostanában már csak a Paula’s Choice hajápolóit használom, amelyek semmilyen irritáló összetevőt nem tartalmaznak, viszont kiválóan tisztítják és ápolják a hajat. A sampon (473ml 17,25 EUR) már eleve selymessé teszi a száraz hajat is, a balzsam (473ml 17,25 EUR) használatával pedig könnyen kifésülhetővé válik a haj és selymességét megőrzi egészen a következő hajmosásig.

A tapasztalatom az, hogy nehéz megtalálni a jó bőrápoló programot a rosacea-s bőrre. Azonban, ha egyszer kikísérleteztük a megfelelő termékeket, jól karbantartható a bőr, és kis szerencsével tünetmentessé tehető. Nem szabad megijedni, ha időnként rosszabbodik, mivel pl. a hormonális hatások következménye is megjelenhet arcbőrünkön. Ilyenkor jobban oda kell figyelni a tünetek azonnali csökkentésére és a bőr kíméletes kezelésére.

 

Köszönjük szépen horzsonak a tapasztalatokat! Sok fenti termékről olvasható felhasználói vélemény a Krémmánián is, valamint rendelhető mindenből minta (egy minta 0,6-0,9 Eur). A szállítási költség a HUN01ORD kódot használva 4 Euró, 50 Euró felett választható 3 minta termék, 150 Euró felett pedig ingyenes a szállítás. :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://paulaschoice.blog.hu/api/trackback/id/tr384462816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása